Już po raz dziesiąty w Kołobrzegu odbędzie się spotkanie wigilijne, dedykowane starszym, samotnym oraz mieszkańcom miasta znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej.
Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się 24 grudnia o godzinie 15:00 w Hali Milenium. Szczegółowe informacje na temat samego wydarzenia będą dostępne w późniejszym terminie.
Aby zorganizować to wyjątkowe spotkanie, rozpoczęły się przygotowania, do których zapraszamy wszystkich chętnych do pomocy. Spotkania dla wolontariuszy odbędą się w następujących terminach:
- 6 listopada o godz. 17:30,
- 20 listopada o godz. 18:00,
- 4, 11 i 18 grudnia o godz. 18:00.
Wszystkie spotkania odbędą się w Hali Milenium, w salce prasowej na pierwszym piętrze.
Organizatorem tegorocznego wydarzenia jest Centrum Usług Społecznych w Kołobrzegu, a honorowy patronat nad spotkaniem objęła Prezydent Miasta Kołobrzeg. Partnerami wydarzenia są Fundacja Wolne Miejsce, Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Kołobrzegu oraz Restauracja Tempo, w której będą przygotowywane tradycyjne potrawy wigilijne.
Koordynatorem wydarzenia pozostaje Kamil Barwinek (kamilbarwinek@o2.pl), natomiast ze strony Centrum Usług Społecznych wsparcie zapewnia Klaudia Matyjaszewska (k.matyjaszewska@cus.kolobrzeg.pl, tel. 780 282 606).
Zbiórka produktów niezbędnych do organizacji Wigilii
Poniżej przedstawiamy listę produktów, które są niezbędne do przygotowania spotkania wigilijnego. Osoby chcące wesprzeć wydarzenie proszone są o deklaracje dotyczące produktów na adres mailowy kamilbarwinek@o2.pl lub poprzez wiadomość prywatną do koordynatora.
Produkty do dostarczenia w dniach 12-15 listopada do Restauracji Tempo (Hala Milenium, 2. piętro):
- Mąka 80 kg
- Ziemniaki 15 kg
- Twaróg 8 kg
- Cebula biała 50 kg
- Kapusta świeża 20 kg
- Pieczarki 30 kg
- Grzyby suszone 8 kg
- Olej 45 l
- Cukier 6 kg
- Sól 10 kg
- Pieprz 3 kg
- Majeranek 1 kg
- Liść laurowy 1 kg
- Ocet spirytusowy 3 l
- Ziele angielskie 1,5 kg
- Kminek 0,25 kg
Produkty do dostarczenia w dniach 16-20 grudnia do Restauracji Tempo:
- Seler korzeń 15 kg
- Marchew 35 kg
- Pietruszka korzeń 25 kg
- Buraki świeże 30 kg
- Por 25 szt.
- Pietruszka natka 10 pęczków
- Koper 10 pęczków
- Papryka słodka 2 kg
- Jabłka 15 kg
- Jaja 120 szt.
- Mleko 20 l
- Kapusta kiszona 65 kg
- Makaron łazanki 15 kg
- Czosnek 20 główek
- Owoc jałowca 0,25 kg
- Oregano 1 kg
- Dorsz/czarniak 30 kg
- Salinat 32 kg (8 wiader po 4 kg)
- Śmietana 18% 5 l
- Śmietana 30% 5 l
- Koncentrat pomidorowy 4 kg
Produkty do dostarczenia 23 grudnia na salę sportową w Hali Milenium:
- Napoje (woda gazowana i niegazowana, soki, napoje gazowane)
- Owoce
- Słodycze
- Ciasta
- Pieczywo
Zachęcamy do wzięcia udziału w przygotowaniach i wspólnego wsparcia potrzebujących mieszkańców Kołobrzegu w tym wyjątkowym okresie świątecznym.
Kontakt: Kamil Barwinek: kamilbarwinek@o2.pl Klaudia Matyjaszewska: k.matyjaszewska@cus.kolobrzeg.pl, tel. 780 282 606